Liječenje bradavica i kondiloma

O zahvatu

Pacijenti će imati pristup raznovrsnim mogućnostima liječenja, uključujući topičke terapije, krioterapiju i kirurško uklanjanje. Ne postoji uspostavljen formalni postupak liječenja, a odabir terapije ovisit će o čimbenicima poput lokacije lezije, morfologije i preferencijama pacijenta.

Pravi kandidati

Kandidati za zahvat su osobe koje imaju potvrđenu dijagnozu bradavica ili kondiloma, dobro opće zdravlje, nisku razinu napetosti na koži ili drugim područjima tijela gdje se provodi zahvat te, u slučaju ženske populacije, nisu trudne.

Priprema za zahvat

Promjene na koži mogu nastati iz brojnih razloga koje će specijalist utvrditi na dermatološkom pregledu i prema tome odrediti način liječenja.

Detalj o zahvatu

Kirurško liječenje obično se koristi za veće bradavice, komplicirane slučajeve ili kada druge metode liječenja nisu učinkovite.


Predviđeni zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, rijetko pod općom anestezijom. Ako je zahvat planiran pod općom anestezijom, anesteziolog će vas posebno informirati o postupku.


O prednostima i nedostacima pojedinih ili kombiniranih metoda liječenja, njihovim različitim opterećenjima, rizicima i izgledima za uspjeh, detaljnije ćemo vas upoznati na konzultacijama.

Oporavak nakon zahvata

Mnoge bradavice zacjeljuju same od sebe bez stvaranja ožiljaka tijekom tjedana, mjeseci ili godina. Vjerojatnost ponovnog pojavljivanja povećava se ako se konzervativna terapija provodi prekratko. Ova terapija trebala bi se nastaviti još 1-2 tjedna nakon što bradavice nestanu. Stalne kontrole su u svakom slučaju neophodne i smanjuju rizik od širenja bradavica.

Moguće mjere opreza

Općenito, različite metode uklanjanja bradavica su niskorizične. Kod operativnih metoda, unatoč svim mjerama opreza, nije moguće potpuno isključiti stvaranje ožiljaka.

Skip to content