Prof.dr.sc. Milomir Ninković, dr.med.

Voditelj Odjela plastične, rekonstrukcijske, estetske kirurgije i kirurgije šake

Prof.dr.sc. Milomir Ninković, dr.med., austrijski je državljanin rođen 1957. godine u Sarajevu. Istinski stručnjak i autoritet u svojoj struci sa svjetskim ugledom, profesor Ninković je liječio mnoge poznate pacijente i dobivao izuzetne recenzije od pacijenata i kolega.

Biografija:

Prof.dr.sc. Milomir Ninković, dr.med., stekao je svoju medicinsku diplomu, specijalizirao se za opću kirurgiju, završio subspecijalizaciju iz plastične kirurgije i stekao magisterij na Sarajevskom medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Kao stipendist koji je imao priliku učiti mikrokirurške tehnike i rekonstrukcijsku filozofiju od Marka Godine u Ljubljani, profesor Ninković nastojao je unaprijediti naslijeđe dr. Godine proširujući područje rekonstrukcijske mikrokirurgije i uključujući nove primjene vezane uz transplantaciju funkcionalnih slobodnih tkiva.

Tijekom svoje subspecijalizacije, prof. Ninković proveo je nekoliko mjeseci na različitim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatim se pridružio Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Medicinskog sveučilišta u Innsbrucku od rujna 1992. do studenog 2003. Ondje je stekao svoj doktorat u studenom 1995. i imenovan je izvanrednim profesorom 1997. Tijekom svojeg mandata, prof. Ninković stekao je značajna priznanja međunarodnih udruženja plastične kirurgije. U svibnju 1997. osvojio je prvu nagradu za najbolji projekt na Kongresu Europskog udruženja plastičnih kirurga (EURAPS) u Amsterdamu, a također mu je dodijeljena Theodor-Billroth nagrada od Austrijskog kirurškog društva.

Godine 1998., prof. Ninkoviću je uručena nagrada Grada Innsbrucka za najuspješnije znanstveno istraživanje na Sveučilištu Leopold-Franzens u Innsbrucku, Austrija. Iste godine proveo je šest mjeseci na Harvardu te dobio stipendiju Američkog društva plastičnih kirurga.

Ova stipendija prepoznaje mlade plastične kirurge koji svojim radom i inovacijama značajno doprinose globalnim napretcima u plastičnoj i rekonstrukcijskoj kirurgiji. Godine 2003., prof. Ninković je primio stipendiju Marko Godina od Američkog društva za rekonstrukcijsku mikrokirurgiju te proveo šest mjeseci posjećujući vodeća američka sveučilišta, a u siječnju 2004. održao je godišnje predavanje na Kongresu za rekonstrukcijsku mikrokirurgiju u Palm Springsu.

Od studenog 2003. do 31. prosinca 2023., prof. Ninković je bio na čelu jednog od najvećih odjela za plastičnu kirurgiju u Njemačkoj, Odjela za plastičnu, rekonstrukcijsku, kirurgiju šake i liječenje opeklina u bolnici Bogenhausen, Klinikum München, koji je dio Tehničkog sveučilišta u Münchenu. Odjel je zapošljavao 25 liječnika i obuhvaćao je puni spektar usluga plastične kirurgije.

Postignuća:

Tijekom svoje više od 20-godišnje karijere u plastičnoj kirurgiji, dr. Ninković značajno je unaprijedio kliničke rezultate i znanstveno znanje, pritom obučavajući više od 80 stažista. Njegovo jedinstveno stručno znanje u području plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije potvrđeno je njegovim obujnim doprinosima tom području, uključujući više od 250 objavljenih članaka, preko 34 poglavlja u knjigama te mnoga predavanja održana diljem svijeta.

Postignuća i nagrade:

 • Nagrada za najbolji rad prezentiran na Osamnaestoj godišnjoj konferenciji Europskog udruženja plastičnih kirurga u Amsterdamu – EURAPS (svibanj 1997.)
 • Theodor-Billroth nagrada Austrijskog društva kirurgije (1997.)
 • Američko društvo plastičnih kirurga – PSEF International Scholar (1998.)
 • Nagrada Grada Innsbrucka za znanstveni rad – Sveučilište u Innsbrucku, Austrija (1998.)
 • Američko društvo za rekonstrukcijsku mikrokirurgiju – Marko Godina Traveling Fellow (2003.)
 • Američko društvo za rekonstrukcijsku mikrokirurgiju – Memorial Lecturer (2004.)
 • OLE M. UGLAND predavanje, Norveško udruženje plastičnih kirurga, Oslo (2007.)
 • XLVII kongres SECPRE i 1. Iberijsko-skandinavski kongres o plastičnoj, rekonstrukcijskoj i estetskoj kirurgiji, Palma de Mallorca – Najbolji predavač među svim pozvanim govornicima (2012.)
 • Najbolji menadžer zdravstvene skrbi u jugoistočnoj Europi, Sarajevo, BiH (2012.)
 • G12 sastanak, odabran kao jedan od 12 najboljih plastičnih kirurga na svijetu (2012.)
 • Domaćin Europskog udruženja plastičnih kirurga – EURAPS Munchen, Njemačka (2012.)
 • Mercian S&T Microsurgery predavanje Britanskog udruženja plastičnih, rekonstrukcijskih i estetskih kirurga – BAPRAS London (2017.)
 • Osoba godine u području medicine za 2017. Mostar, BiH (2018.)
 • Predsjednik Europskog udruženja plastičnih kirurga – EURAPS (2018.-2019.)
 • Predsjednik Europskog udruženja plastičnih kirurga – EURAPS (2019.-2021.)
 • Britansko udruženje plastičnih, rekonstrukcijskih i estetskih kirurga – Gillies predavač Bournemouth, Engleska (2019.)
 • Skoog predavač, Upsala, Švedska (2022.)
 • Gostujući profesor na mnogim europskim i američkim sveučilištima (Skoog gostujuća profesura, Yale University u New Haven, Georgetown University u Washington D.C, St. Louis Washington University…)

Punu listu publikacija, nagrada, predavanja i ostalih dostignuća možete vidjeti na:

Preuzmite ovdje

Skip to content