Uretrocistoskopija

O zahvatu

Uretrocistoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječnicima pregled unutarnjih dijelova mokraćnog mjehura i uretre. Za to se koristi uretrocistoskop, tanka cijev opremljena kamerom. Ovaj instrument omogućuje vizualnu inspekciju unutarnjih zidova mokraćnog mjehura i uretre, pomažući u dijagnosticiranju različitih medicinskih stanja kao što su infekcije, kamenci, oštećenja ili tumori.

Pravi kandidati

Idealni kandidati za uretrocistoskopiju obično uključuju osobe koje imaju specifične simptome, stanja ili potrebe koje zahtijevaju dijagnostički ili terapijski pregled unutarnjih dijelova mokraćnog mjehura i uretre. Takva stanja uključuju poteškoće s mokrenjem, česte urinarne infekcije, krv u mokraći, sumnju na prisutnost kamenaca te oštećenja mokraćnog mjehura.

Priprema za zahvat

Prije preporuke za uretrocistoskopiju, liječnik će obaviti detaljan pregled pacijentove medicinske povijesti i provesti fizikalni pregled. Odluka o izvođenju uretrocistoskopije obično ovisi o simptomima pacijenta i ciljevima dijagnoze ili liječenja.

Detalji o zahvatu

Postupak se često izvodi ambulantno, a liječnik prati slike prikazane na monitoru tijekom pregleda. U nekim slučajevima, uretrocistoskopija može biti terapijska, omogućujući liječniku izvođenje određenih postupaka tijekom istog zahvata. Kod odraslih se endoskopski pregled obično izvodi pod lokalnom anestezijom bez opće anestezije. Kod djece se preporučuje primjena opće anestezije radi izbjegavanja straha i obrambenih reakcija.

Oporavak nakon zahvata

Obratite pažnju na privremeno smanjenje sposobnosti vožnje, budući da vaša reakcija može biti ograničena anestetikom i/ili analgeticima.

Moguće mjere opreza

Uretrocistoskopija je općenito siguran postupak, s minimalnim rizikom od infekcije, krvarenja ili oštećenja, a potencijalne nelagode obično su blage i prolazne.

Skip to content