Cirkumcizija

O zahvatu

Zahvat kod suženog prepucija ili obrezivanje prepucija je kirurški postupak tijekom kojeg se uklanja ili smanjuje prepucij, kožni nabor koji pokriva glavić penisa. Cirkumcizija može biti rutinski medicinski postupak u nekim kulturama ili religijskim zajednicama, a također se može preporučiti iz medicinskih razloga, kao što su ponavljajuće infekcije prepucija ili problemi s fimozom, stanjem u kojem je prepucij previše uzak, što može uzrokovati bol i nelagodu.

Pravi kandidati

Idealni kandidati za cirkumciziju mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima, uključujući medicinske, religijske, kulturne ili osobne preference. Medicinski razlozi uključuju dijagnosticirano suženje prepucija, što otežava temeljitu higijenu cijelog područja te može rezultirati ponavljajućim upalama. Snažno suženje prepucija može ometati spolni odnos. U iznimnim slučajevima može ometati protok mokraće i uzrokovati zadržavanje urina u mjehuru (rezidualni urin) i bubrezima. Ako suženje prepucija traje godinama, može potaknuti zloćudni tumor penisa.

Priprema za zahvat

Prije zahvata, pacijent će obaviti pregled s liječnikom koji će ocijeniti opće zdravstveno stanje, povijest bolesti i provesti razgovor o razlozima za zahvat.

Detalji o zahvatu

Cirkumcizija, također poznata kao obrezivanje, predstavlja kirurški postupak u kojem se sužena koža prepucija penisa uklanja. Ovaj zahvat obavlja se pod lokalnom, regionalnom ili općom anestezijom, a proces uključuje odvajanje kože prepucija od glansa (glavića) penisa. Nakon toga, višak kože se uklanja, zaustavlja se eventualno krvarenje, te se preostala koža šiva resorbirajućim koncem.

Oporavak nakon zahvata

Dok rana ne zacijeli potrebno je suzdržati se od spolnog odnosa. Kako biste spriječili ili smanjili oticanje, preporučljivo je nekoliko dana nositi usko donje rublje u kojem je penis postavljen prema gore. Preporučuju se svakodnevne sjedeće kupke, posebice ako je fimozu pratio upalni proces u području prepucija i glavića penisa.

Tijekom prvih 24 sata nakon zahvata ne smijete aktivno sudjelovati u prometu ili se baviti rizičnim aktivnostima.

Moguće mjere opreza

Komplikacije nakon obrezivanja vrlo su rijetke, a najčešće su povezane s oticanjem, krvarenjem ili infekcijom.

Važno je napomenuti da ovaj zahvat ne utječe na plodnost niti na seksualno zadovoljstvo.

Skip to content