Neuromodulator

Opis zahvata

Injekcija botulinum toksina tipa A (Neuromodulator) koristi se u liječenju poremećaja pražnjenja mokraćnog mjehura, posebice kod osoba s hiperaktivnim mjehurom ili neurogenim poremećajima mokraćnog mjehura. Injekcija botulinom toksina A daje podjednako dobre rezultate kao i kirurško zarezivanje sfinktera.

Pravi kandidati

Injekcije botulinom toksina A često se koriste kao terapijska opcija kod poremećaja pražnjenja mjehura. Kandidati za ovu vrstu tretmana obično uključuju osobe koje pate od određenih medicinskih stanja ili problema s mokrenjem.

Priprema za zahvat

Prije zahvata, pacijent će obaviti pregled s liječnikom koji će ocijeniti opće zdravstveno stanje, povijest bolesti i provesti razgovor o razlozima za zahvat.

Detalji zahvata

Zahvat se izvodi u općoj ili regionalnoj anesteziji, ponekad u lokalnoj anesteziji, a kod pojedinih oblika paraplegije i bez anestezije. Liječnik najprije umetne optički instrument (endoskop) kroz mokraćnu cijev do mjehura (cistoskopija). Zatim pomoću posebne igle, injicira botulinom toksina A na do četiri mjesta u sfinkteru uretre ili na nekoliko mjesta u stijenci mjehura. Učinci obično počinju nakon 3 do 18 dana i traju do šest mjeseci.

Oporavak nakon zahvata

Pijte puno tekućine kako biste isprali mjehur i uretru. Učinak injekcije botulinum toksina A obično traje nekoliko mjeseci, nakon čega se postupak može ponoviti prema potrebi.

Moguće mjere opreza

U prvih nekoliko dana nakon cistoskopije mogu se javiti bolovi pri mokrenju zbog nadražaja mokraćne cijevi, a urin može sadržavati malu količinu krvi. Međutim, ove nuspojave obično potpuno nestaju.

Skip to content