• Home
  • Kirurška Terapija Lipedema

Zadnje ažurirano: 12 lipnja, 2024

Kirurška Terapija Lipedema

Lipedem – kada masno tkivo počinje boljeti

Iako je Lipedem kao bolest otkrivena sredinom 20. stoljeća, ona i dalje izaziva polemike, nepoznanice, te je na našem širem području nedovoljno zastupljena i istražena. Lipedem je bolest koja se definira kao bolan poremećaj raspodjele masnog tkiva, koja se gotovo isključivo javlja kod žena. Takav poremećaj raspodjele masti se javlja na području gornjih i/ili donjih ekstremiteta, uključujući područje kukova i stražnjice. Uzrok javljanja bolesti je još uvijek nepoznat, ali postoje mogući nasljedni čimbenici, te utjecaj okoline i hormonski utjecaj. Dijagnoza lipedema se postavlja klinički, budući da još uvijek ne postoji laboratorijski, slikovni ili drugi parametar, kojima bi se bolest mogla sa sigurnošću dijagnosticirati. Važno je kliničko iskustvo specijalista, te temeljit klinički pregled i razgovor sa pacijentom. Simptomi bolesti uključuju povećanje masnog tkiva, neproporcionalno masnom tkivu na ne pogođenim dijelovima tijela, izuzeće pojave bolesti na rukama i stopalima, različita razina bolnosti, lako dobivanje masnica na koži kod blagih povreda, pojava čvorića ispod kože, u kasnijim stadijima valovita koža kroz različito nakupljanje masnih naslaga i nakupljanje takozvanih masnih vrećica (depoa), koji mogu prekrivati zglobove, te na taj način uzrokovati smetnje kretanja. Simptomi bolesti se često povećavaju nakon dugog stajanja, fizičke aktivnosti, kod vrućina (ponekad i hladnih temperatura), značajnih hormonalnih promjena kao sto su pubertet, trudnoća, menopauza, hormonalno nadomjesno liječenje. Budući da neki od simptoma mogu biti uzrokovani drugim bolestima i stanjima, bitna je klinička procjena, te eventualne daljnje dijagnostičke pretrage.

Prema iskustvu Dr. Dozana, mnoge pacijentice se susreću s nerazumijevanjem i stigmatiziranjem. Jedna od mogućih pratećih dijagnoza lipedema je i sama pretilost, stoga pacijentice često nailaze na savjete, kako se uravnoteženom prehranom i sportom mogu riješiti svoga problema. Ako uz lipedem postoji i povećana tjelesna težina ili pretilost, liječiti se trebaju sva stanja. Sam Lipedem je refrakteran na pokušaje dijete i sporta, te se takvo bolno masno tkivo uspješno uklanja kirurškim putem (liposukcijom). Bitno je naglasiti da trenutno ne postoji medikamentozno i kirurško liječenje kojima bi se bolest mogla u potpunosti izliječiti, ali se adekvatnom primjenom trenutno dostupnih metoda može značajno poboljšati kvaliteta života uz smanjenje tegoba. Sve pacijentice nisu idealni kandidati za kirurško liječenje, stoga je razgovor sa specijalistom od iznimne važnosti.

U dijagnostici lipedema osim specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije sudjeluju i specijalisti drugih grana kao što su internisti, flebolozi, limfolozi, vaskularni kirurzi, ortopedi. Lipedem nije samo estetski problem, već je to složena bolest koja na više razina pogađa pacijente, te u liječenju treba odabrati specijalista s velikim iskustvom u liječenju takvih pacijenata. Kroz iskusnu kiruršku tehniku je estetsko poboljšanje značajno moguće. Kod pacijentica s uznapredovalim stadijima bolesti se uz samu liposukciju mogu izvoditi zahvati zatezanja kože. Takvo zatezanje kože uključuje zatezanje putem lasera, plazme ili sličnih metoda za vrijeme same liposukcije. Ako je problem viška kože velik, te pacijenticama uzrokuje funkcionalne i/ili estetske smetnje, tada se kirurškim putem odstranjuje višak kože nakon faze oporavka nakon liposukcije. Bitno je naglasiti da se u većini slučajeva mora izvesti više od jedne liposukcije, budući da su takvi zahvati ograničeni maksimalnim volumenom masnog tkiva koji se može odstraniti za vrijeme jednog zahvata, te površine dijela tijela koji se operira. Uz kirurško liječenje je konzervativna terapija lipoedema jako važan dio liječenja. Konzervativno liječenje podrazumijeva nošenje posebne kompresijske odjeće, manualna limfna drenaža, liječenje eventualnih postojećih bolesti kao što su pretilost, bolesti krvnih i limfnih žila, te ostala stanja. Samo liječenje lipedema ne prestaje liposukcijom, ali je ona veliki korak u poboljšanju ili prestanku simptoma, te unaprjeđenju kvalitete života.

Dr. med. (TU München) Mirko Dozan, dr. med.

Specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Skip to content