Vazektomija

O zahvatu

Sterilizacija kirurškim presijecanjem sjemenovoda najsigurnija je metoda postizanja trajne neplodnosti u muškaraca. Predstavlja medicinski postupak kojim se djelomično prekida cijev muškog reproduktivnog sustava, odnosno cijev sjemenovoda. Sjemenovod je odgovoran za prijenos sperme od testisa do prostate, a cilj vazektomije je sprječavanje mogućnosti oplođivanja ženske jajne stanice. Ovaj zahvat je vrlo često izvođen i smatra se izrazito sigurnim, s niskom stopom rizika od komplikacija.

Pravi kandidati

Kirurško presijecanje sjemenovoda predstavlja najsigurniju metodu za postizanje trajne neplodnosti. Odluka o ovoj obično konačnoj mjeri stoga zahtijeva pažljivo razmatranje, idealno u suradnji s partnericom. Važno je shvatiti da, ukoliko se u budućnosti pojavi želja za ponovnim roditeljstvom, nema garancije da će sterilizacija biti reverzibilna (refertilizacija) ili da će postupak umjetne oplodnje biti uspješan.

Priprema za zahvat

Prije zahvata, pacijent će obaviti pregled s liječnikom koji će ocijeniti opće zdravstveno stanje, povijest bolesti i provesti razgovor o razlozima za zahvat.

Detalji zahvata

Vazektomija se obično izvodi u obliku kratke ambulantne procedure, koja traje oko 20-30 minuta. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, a u nekim slučajevima može se raditi i pod općom anestezijom.


Nakon pripreme pacijenta za operaciju, liječnik primjenjuje anesteziju na kožu skrotuma. Potom pravi manji rez na gornjem dijelu skrotuma. Kroz taj rez pronalazi cijev sjemenovoda, izvlači je i obavlja rez, nakon čega taj dio cijevi kauterizira radi zatvaranja.

Rez se potom pažljivo zašiva, a odrezani dio sjemenovoda šalje se na patohistološku analizu kako bi se potvrdilo da uklonjeno tkivo pripada sjemenovodu.

Incizije se zatvaraju resorptivnim šavima koje nije potrebno kirurški vaditi.

Oporavak nakon zahvata

Molimo vas da se tijekom približno 24 sata suzdržite od tjelesnog napora. Obično možete ponovno biti seksualno aktivni nakon nekoliko dana. S obzirom na to da ste nakon zahvata još uvijek plodni dok tekućina sadrži spermije, jedan od partnera treba koristiti druge metode kontracepcije tijekom tog razdoblja.

Moguće mjere opreza

Iako su komplikacije rijetke, moguće su, uključujući hematom (nakupljanje krvi), infekciju, prisutnost krvi u ejakulatu, oteklina mošnji te blaga bol ili nelagoda. Nakon zahvata, muškarac normalno ejakulira, a sperma i dalje nastaje u sjemenim mjehurićima i prostati, čime se održava normalna ejakulacijska funkcija.

Skip to content